İTO 19. Dönem 40. Meclis toplantısı-12 Mayıs 2016-Yılmaz Parlar

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

BANK OF CHİNA TÜRKİYE'YE GELİYOR.

19. Dönem 40. Meclis toplantısı 12 Mayıs 2016 Perşembe günü İTO toplantı salonunda gerçekleşti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, önemli şu başlıklar altında konuşmasını sürdürdü.

Dünyanın yedinci büyük bankası, Bank of China Türkiye'ye geliyor, Club of Chambers İstanbul'da, TOBB 72. Genel Kurulu'nda buluştu, Çözüm odaklı hareket ediyoru, Biz ülkemize ve ekonomimize güveniyoruz, Turizmde yeni pazarlar, yeni anlayış "Bir Tane İstanbul Var", Yol ayrımında olan biz değiliz Avrupa Birliği’nin kendisidir, İş dünyamızı küresel arenaya taşıyoruz, Küresel kültür dünyasına uzanıyoruz, İstanbul Ticaret Odası, Bir buçuk asra yaklaşan deneyimin adresi, Girişimciliğe tam destek, Meslek Komitelerinden gelen; Toplam 23 talebin 21'ine olumlu cevap verdik, İş dünyası Halk, muhalefet etme görevini iş dünyasına vermemiştir, Üretimde, Ticarette Hizmette Genel Ticari Faaliyet Endeksi,19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 

İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç,40.meclis toplantısını açtıkdan “Dünya küreselleşiyor. Ticaretin önündeki engeller kalkıyor”dedi.
Avdagiç, “Küresel hesaplaşmalar, bölgedeki milyonlarca insanı yerinden yurdundan etti” diyerek, dünyanın insanlık ve kalkınma sınavı ile karşı karşıya. Mazluma el verirken bereketi paylaşmak.  İşte Türkiye; iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarıyla bunu yapıyor. Üç milyon Suriyeli’nin Türkiye’deki varlığına da bu noktadan bakmak gerekiyor. Böylelikle hem insanlık kazanıyor hem de ekonomi kazanıyor.” ifadelerinde bulundu.
Avdagiç, 19 Mayıs Spor gençlık Bayramı hakkında “Malumunuz, Kurtuluş Savaşı’nın işaret fişeğinin atıldığı 19 Mayıs 1919 gününün seneyi devriyesi. Biliyoruz ki, 97 yıl önce milletin yüreğinde yanan hürriyet meşalesi, bugün de tüm gücüyle yanmaya devam ediyor. Bu münasebetle, milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” dedi.
Gündem maddeleri okunduktan sonra Konuşmasını yapması için İstanbul Ticaret Odası Yönetim kurul Başkanı İbrahim çağları kürsüye davet etdi.
İTO Başkanı İbrahim çağlar, sermaye büyüklüğü açısından dünyanın 7. büyük bankası olan Bank of China Türkiye'ye geleceğini söyledi.  “Bankanın merkezi İstanbul'da olacak. Önümüzdeki dokuz ay içinde de faaliyetlerine başlayacak. Sadece bu yatırım dahi, başlı başına Türkiye'ye ve ülke ekonomisine yönelik küresel çaplı bir yatırım iştahının göstergelerinden biridir."açıklamalarında bulundu. 
Çağlar, Avrupa Birliği'nin vize muafiyeti için terör kanununda değişiklik talep etmesine yönelik "Yurt dışındaki algı yönetimi çabaları adeta bir turnusol kâğıdı gibi Türkiye'ye karşı uygulanan çifte standartları da gösteriyor. Vize serbestisi meselesinde de durum böyle. Ya Avrupa sözünde duracak, ya da sözünde durmayacak ve yıllardır söylene gelen medeni̇ Avrupa fikri̇ yerle bir olacaktır. Bu anlamda yol ayrımında olan biz değil, Avrupa Birliği’nin (AB) kendisidir. Yarım yüzyılı aşkın zamandır ülkemizi oyalayan AB politikaları sonunda gelip AB’yi köşeye sıkıştırmıştır." Şeklinde ifade etdi.
Başkan Çağlar, Ak Parti'nin yapacağı kongre sonrasında 65. Hükümetin kurulması hakkında  "Başbakan kim olursa olsun, kabinede kimler yer alırsa alsın, önemli olan Türkiye’nin ekonomisini güçlendirecek, yatırım ve atılımlara hız verecek, özellikle son yıllarda kazandığımız ekonomik bağımsızlığımızı her noktada savunarak ileri noktalara taşıyacak, bizimle aynı dili konuşacak, yapılan işlerin kozmetiğiyle değil özüyle ilgilenecek nitelikleri taşımalarını bekliyoruz. Yeni kabineden Türkiye’nin ilerleme ve gelişme hızını artırmalarını bekliyoruz. Aksi halde o meşhur sözdeki gibi, 'durursak düşeriz’. Bizim yeni kabineden ilk beklediğimiz iş Türkiye'nin önünü açan yeni bir Anayasanın ivedilikle ortaya konmasıdır.” Beklentilerini bildirdi.
İTO Başkanı İbrahim Çağlar,  19 ve 20 Mayıs tarihlerinde Avrupa Ticaret Odaları Kulübü’nün (Club of Chambers) İTO’da toplanacağını organizasyon hakkında  “Organizasyonun AB üyesi olmayan tek üyesiyiz. İstanbul’daki bu buluşma, Türkiye ekonomisini ve İstanbul iş dünyasını Avrupalı muhataplarımıza doğrudan aktarmak için önemli bir platform vazifesi görecek.” Turizmle ilgili olarak “2016’nın ilk üç ayında yüzde yirmi turist  Ortadoğu’dan geldi. Bu oran, beş yıl önce yüzde onbir düzeyindeydi. İstanbul Shopping Fest de önceki yıllarda olduğu gibi Körfez bölgesinden turistlerin İstanbul’a yönelmesinde etkili oluyor” şeklinde İstanbul Shopping Fest’in olumlu katkısına atıfda bulundu.
Meclis üyelerinden söz alanlar komitelerinin isteklerini aksayan yönlerini beklentileri dile getirdiler. Grup No 32 Basım Basım-Yayın Meslek Komitesinden Erhan Erken, Hırvatistan’da ülkenin İslam’ı resmi dinler arasında kabul etmesinin yüzüncü yıl kutlamalarında bulunduğunu, gözlemlerini tesbitlerini dile getirerek yurt dışı faaliyetler diplomasisine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Grup No 61 Teknik Hırdavat Meslek Komitesinden Mehmet Güney, İTO bütçesi hakkında Bütçenin yaklaşık 261 milyon TL. İki dönem tahmini bütçe hiç aşılmadığını ve ayrıntılarıyla yeni meclis üyelerini bilgilendirdi.
Grup No 48 İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesinden İbrahim Dumankaya
“Biz her zaman devletimizin milletimizin yanında olduk. Hiçbir zaman terörist olamayız. Ben 34 senedir İTO Meclisi’nde her iyi şeyde imza attım, parmak kaldırdım. Bir yanlış anlaşılma var. Kardeşim Halit Dumankaya yolsuzluk komisyonu başkanı seçilmişti. Biz inşaat yapıyoruz, işini iyi yapmayanların işine son veriyoruz. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Biz Allah’tan başka menfaat beklemiyoruz. Vakıflar kurduk, burs veriyoruz, derneklere, okullara, engellilere yardım yapıyoruz. Hayatımızı bu işlere vakfettik. Hayatımız boyunca da hayır işlerimizi sürdüreceğiz. Çocuklar büyüyünce işlerimizi ayırdık. Vakıflara ve üniversitelere yardım ediyoruz, engellilere yardım ediyoruz. Bu işlere devam ediyoruz ve hayatımız boyunca devam edeceğiz”dedi

Grup No 57 Döküm ve metal İşleme Meslek Komitesinden Levent Taş, Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan hocaların eğitim verdiği 220 çocuğa basket eğitimi verdiğini Milli takımlara oyuncu vermeye başladıklarını söyledi.   

Grup No 17 Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesinden  Turan Kuytak “Ramazan’ın yaklaşmasıyla et fiyatlarında da haftalık artışlar başlayacak. Umarım Bakanlık tekrar mevcut kanunla devam edilmesi için yardımcı olur. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birbirinden ayrılması gerektiğini düşünüyorum. İkisi bir arada yürümüyor.”ifadesinde bulundu.

Grup No 24  Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesinden Tamer Dinçşahin İTO istatistik-lerine göre ulaşılamayan, kapandığı var sayılan şirket sayısında yüzde 11.4’le sektörümüz ilk sırada. Lojistiği perakende, şehir içi ulaşım ve restoranlar takip ediyor. Bu dört komitenin üye sayısı, 21 komitenin üye sayısından daha fazla. Neden ortak akıl olamıyoruz? Çözüm istiyorsak katılımcı olmalıyız. Bize bu sorumluluk yüklendi. İş hukuku konusunda iş davaları, arabuluculuk, bilirkişilik ile ilgili özverili çalışmaların sonuçlarını yavaş yavaş alıyoruz.” dedi 
 Grup No 17 Restaurant ve yiyecek işletmeler Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesinden Ali Tatlıdil, “Akıllı ve istikrarlı bir politikanın devreye girmesine ihtiyacımız var. Milli bir sanayi hamlesi başlatmalı ve bunun için çok çalışmalıyız.” Enflasyona en çok etki eden sektör olarak görünüyoruz. Sektörümüzün kullandığı hammadde fiyatlarının artması sektörümüzü zorluyor. Sorunumuz, büyük şehirlerdeki yüksek kiralar. Yapısal sorunlarımız var, harçlar önemli bir maliyet artışına neden oluyor. Sektörümüzdeki SGK ve vergi oranlarının indirilmesini istiyoruz.”şeklinde özet sorunlarını dile getirdi. 
Grup No 7 Kozmetik Meslek Komitesinden Mücahit Yıldız İslam dünyasının bugünkü duruma nasıl düştüğünü iyi tespit edildiğinde, geleceğe doğru şekil verebileceğini, kaynakları planlamayı bilmediğimizi, Sistem eksikliği hakkında uzunca bir konuşma gerçekleştirdi.
Salih Sami Atılgan Grup No 54 Motorlu Araçlar Tamir Bakım ve İmalatı  Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesinden Salih Sami Atılgan lokomotif sektör olan, diğer sektörlere oldukça yüksek katma değer sağlayan otomotiv sektörünün önemininden pazardaki uygulama olumsuzluklardan bahsetdi.
 İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesinden Veysi Cengiz Balçık, Sağlık sektöründe  Teşvik yasasındaki yanlışlıklar sebebiyle Güneydoğu’daki iplik fabrikaları kapandığını, sigorta firmalarının yüzde sekseninin bölgede sigorta yapmadıklarını, finansmana ulaşmada da zorluk yaşadıklarını, devlet bankalarından finans alamadıklarını söyledi. 
Emlak Müşavirleri Meslek Komitesinden Karabet Hemengül, “Bir yabancının aldığı gayrimenkulde neden bayram havası yaşıyoruz. Devlet bir vergi kazanmıyor. Para inşaatçıya gidiyor. Yabancılar kiraya veriyor ya da tekrar satıyor. Bunu yine biz alıyoruz kârı yabancının cebine koyuyoruz. Mütekabiliyet yasası öncesi Avrupalılar ülkemizden konut satın alırdı. Şimdi Körfez ülkelerinin alımı artıyor. Bu da akıllara ‘Gittikçe Araplaşıyor muyuz?’ sorusunu getiriyor. Arap kökenli nüfus Türkiye nüfusunun yüzde 4’ü. Sosyal, kültürel, demografik yapımızda sıkıntılar oluşacak ilerde”

 yilmazparlar@yahoo.com

 

Yorumlar