DEKA-KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ SEMİNERİ-YILMAZ PARLAR

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES


KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ SEMİNERİ

16 Şubat 2016 Salı günü, Taksim Elite World Otelde Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından yürütülen DEKA (Gelişen İstanbul’un, Değer Yaratan Kadınları) projesi kapsamında girişimci olmak isteyen kadınlara yönelik seminer düzenlendi.


İstanbul Kalkınma Ajansının, kadın istihdamının artırılması mali destek programı altında İstanbul’un, değer yaratan kadınlarını yaratmak, potansiyel Girişimci kadınlara girişimcilik hakkında genel bilgi edindirmek, Network kazandırmak, girişimlerinin sürdürülebilir olması için  beceri ve yetilerinin geliştirilmesi ve toplumsal eşitlik ilkesi doğrultusunda kadınların iş hayatına daha fazla dahil olmasına katkıda bulunmak amacı olan seminere yoğun bir katılım oldu.


Ülke koşullarının gerek toplumsal gerek ekonomik açıdan eşitsizliği, Türkiye’de kadın girişimci sayısının azlığı, güvensizlik, Network eksikliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, finansa erişim zorluğu nedenleriyle gerçekleşen seminerde; Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Proje Koordinatörü Dilruba Memişoğlu Işıklar, kadınların bilgi yoksunluğu nedeniyle girişimcilik hayallerini ertelemek zorunda kaldığını, girişimcilik seminerlerinin ardından kadınlardan iş fikirlerini göndermelerini isteyeceklerini, Gelişen İstanbul'un Değer Yaratan Kadınları (DEKA) projesi kapsamında başarılı buldukları 30 iş planı için girişimcilik eğitimi düzenleyeceklerini, ifade ederek, "Başarılı bulduğumuz 30 iş planı için girişimcilik eğitimi düzenleyeceğiz. 5 günlük yoğun girişimcilik eğitiminin akabinde katılanlardan iş modeli oluşturmalarını bekleyeceğiz. Bu eğitimi alan kadınlar arasından projeleri başarılı bulunan 15 kişi seçilecek ve 3 ay süreyle 15 kadına mentorlük ve danışmanlık hizmeti verilecek”” dedi.

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Genel Müdürü Selim Güven iflas etmenin, girişimcilik konusunda başarılı ülkelerde kişiye deneyim kazandırdığını, diğer ülkelerde bu durumun bir leke olarak algılandığını söyleyerek, 17 yıl süresince Alman teknoloji şirketinde çalıştığını açıkladı. Selim Güven “Almanların yönetim tarzı uzun süre çalışmayı içerir. Girersiniz emekli olursunuz. Oradan oraya atlamak iş kültüründe ve şirkette hoş karşılanmazdı. Bir gün yöneticim 36 yılımı tamamlayarak emekli olacağımı hesapladı. Kendisinin ise 40 yılını tamamlayarak emekli olacağını söyledi. Bugün gençlere 40 yıl aynı yerde çalışacağını söylesem belki de korku senaryosu gibi gelir” dedi.

Güven, girişimcilikte dikkat edilmesi gereken noktaları değinerek,“Özellikle girişimciler belli bir işe odaklanıyor ve o işi çok iyi biliyor. Dikkat edilmesi gereken nokta; çok iyi bir muhasebecinizin olması gerektiğidir. Yoksa her ay cezalardan beliniz bükülür. Hesap hareketlerinizi tutan kişinin güvenilir ve işinin ehli olması lazım. İkinci önemli nokta ise hukuki konular. Özellikle belli bir dönemden sonra iyi bir avukat hep yanınızda olmalı. Genelde girişimcilerin takıldığı konular bu destek konuları oluyor.”açıklamalarında bulundu.


Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı Proje ve Pazarlama Müdürü Nil Çeltek, “Girişimciliğin genelde şirket kurmak ve iş yeri sahibi olmak gibi algılanıyor. Yapılan işin tanımı ne olursa olsun girişimci ruh ve girişimci akılla yapılan işlerde başarı sağlanır.” İfadelerini kullandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı Proje Danışmanı Aslı Silahdaroğlu Bekmen, “İstanbul Kalkınma Ajansı fon sağlayıcı bir kurum olduğu için alanda çok fazla görünmemektedir. İstanbul kamu kurumların, yerel yönetimlerin, firmaların ve sivil toplum kuruluşların kalkınma amaçlı yaptıkları faaliyetleri desteklemek ve onlara stratejik anlamda yol göstermekten sorumluyuz.   
DEKA projesi 2015 yılı mali destek programları kapsamında hayata geçirildi.Bu sene içerisinde yeni mali destekler de açılacak.” Dedi.   
Kadınlara aile ve toplum tarafından eve ve çocuğa bakmak gibi geleneksel roller yüklendiğini söyleyen Bekmen, “ Çalışan kadınlar, çalışma ortamında oldukça erkek egemen bir ortamda çalışmak zorunda kalıyor. İşverenlerin çocuk sahibi kadınların verimli çalışmayacağına dair ön yargısı var. Bir yandan da kadınların çocukları ve ailelerinin diğer bireylerinin bakımı konusunda çok ciddi sorumlulukları var. Ailelerindeki erkekler eşit bir biçimde onlarla bu sorumlulukları paylaşmıyor. Bu yapısal engeller önümüzdeyken kadın istihdamının ve girişimciliğinin artırılması çok zor” şeklinde konuşmasını özetledi
Şekerbank İşletme Bankacılığı Pazarlama Birim Müdürü Ömer Bilgiç kurulduğu günden bu yana faaliyetlerini tüm sosyal paydaşlarını kapsayacak şekilde toplumsal kalkınmayı destekleme yönünde sürdüren bankanın, bu misyonunu sürdürülebilir kalkınma perspektifinde geliştirerek faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.
Sürdürülebilir bir kalkınma için kadın eli değmiş bir ekonominin zorunlu olduğu inancıyla daha çok kadını üretime dahil etme yönünde çalışmalarına devam ettiklerine işaret eden Bilgiç, "Bu kapsamda işletme sahibi olmak isteyen kadınlara uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilmesine destek oluyoruz. Kadın esnafa eğitimden sigortaya, finansmanda kadına özel avantajlardan masrafsız bankacılık ürünlerine kadar birçok hizmet de sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
Düzenlenen iki panelin değişmez moderatörlüğünü üstlenen Simay Dinç, (Actifit) Melis Abacıoğlu, (Mekan.com) Reyhan çepik, (Güvensan) Münteha Adalı, (Medüs) Melis Büyüksan, (Ark of Crafts) Çiğdem Toraman-Nilüfer Şener, (Impacthub) Ayşe sabuncu, (Bardabas) Seba Bener isimli panelistler girişimci öykülerini anlattılar.

yilmazparlar@yahoo.com



 

Yorumlar