DEKA (Gelişen İstanbul’un, Değer Yaratan Kadınları) projesi-Yılmaz Parlar

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

ŞAŞILACAK EKONOMİ
KADINLAR ERKEKLERE ORANLA DAHA GÜÇLÜ.
-Girişimci kadına fırsat eşitliği,
-Kadın-erkek arasındaki ücret adaletsizliği,
-Kadın olmak girişimcilik için bir avantaj çünkü biz çok cesaretliyiz.
-Kadınları girişimciliğe iten faktörlerin başında yetersiz aile geliri, ek gelir ihtiyacı, boşanma ya da eşlerin ölümü, günümüzdeki çalışma koşullarının olumsuzluğu,
-Türkiye’de bir yerlerden birilerinden geri dönüş almak son derece zor ama bıkmayın, ısrarcı olun
-Girişimci ruh ve girişimci akılla yapılan işlerde başarı sağlanır.
Buna benzer pek çok inciler, Kadın girişimcilik seminerinde söylendi.
Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı tarafından yürütülen DEKA (Gelişen İstanbul’un, Değer Yaratan Kadınları) projesi kapsamındaki Taksim Elite World Otel’de üç gün süren “Kadın Girişimciliği Semineri” ardında pek çok düşünmemiz gereken gerçekleri bıraktı.
Girişimci olmak isteyen kadınları amaçlıyan kadınları ekonomik olarak bağımsız yapmayı hedefliyen seminerde; başlıkları, İlham ve bilgiye erişim, Bilginin önemi, Girişimci kadının iş dünyasındaki rolü gibi pek çok konu konferans ve panellerle dile getirildi.
Kadınların istekleri; biyolojik farklılık gözetmeden fırsat eşitliği, Devlet tarafından bunun gereğinin yasalar ile yapılması gerektiğini vurguldılar. Girişimci ruh ve girişimci akılla yapılan işlerde başarı sağlanır sözüyle girişimciliğin anahtarını işaretlediler.
Birçok ülkede, iflasa deneyim gözü ile bakılırken bazı kültürlerde bir kez başarısız olunduğunda, bunun bir leke olarak kalabildği, oysaki, deneyselcilik, deneme, bıkmadan yoluna devam etmek girişimcilik ruhu için oldukça önemli olduğunun altı çizildi.
Hayalleri ve kendine özgüveni olan, risk alabilen, fırsatları gözlemleyen, gerekli bilgi ve beceriye sahip kadın girişimcinin farkı başlattığı işi; kişisel, ailevi ve sosyal yaşamına entegre ederek devam ettirmek olduğunu, kadınların erkeklere oranla bu konuda daha güçlü olduğunu şeklinde enerji pompalayan sunum ,cesaret aşılayan   mükemmel sözleriyle sosyal aile yapı gerçeğimiizin aynasıydı.
Kadınları girişimciliğe iten faktörlerin başında yetersiz aile geliri, ek gelir ihtiyacı, boşanma ya da eşlerin ölümü, günümüzdeki çalışma koşullarının olumsuzluğu, kadın-erkek arasındaki ücret adaletsizliği gibi faktörlerin başında gelişi, sosyal hedefler ve hırs, yaşam memnuniyetini ve kalitesini arttırma arzusu gibi faktörlerinde kadınların girişim dünyasına atılmasını sağladığı sebebler sıralanırken, gerçeklerle yüzleşmenin ve iyileştirmenin gereğini bir kere daha ortaya koydu.

Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım vakfın faaliyetleri konusunda katılımcılara bilgiler veren Genel Müdürü bu güne kadar, 23.000 gence burs verdiklerini, bu sene itibariyle 73.000 burs başvurusu  aldıklarını, gençlerin günümüzde ne iş yapacaklarının ve hatta nerede staj yapacaklarının kaygısını taşıdıklarını dile getirirken, mentörlüğün önemine değindiğinde, aklımıza ekonomide ne kadar doldurulması gereken çukurlarımızın olduğuna dikkat çekti. Farkındalığımızı artırmamız her geçen gün bir kez daha önem kazanıyor. Sorgulamamız gereken üretim ilişkilerinde serbest piyasa ekonomisi ve girişimci ruhu destekleyen anlayış olmadan, çalışmadan, üretmeden, yumurtasını marketden alan köylü örneği gibi, tüketici toplum ve verimsiz sanayi ile, kişi başı milli gelirimizin düşman çatlatırcasına onbin dolarların üstünde olması ve bir gecede sihirli değnek değmişcesine rakam biraz daha üst seviyelere çekilmesi şaşılacak ekonomiyi göstermiyormu ?





yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar