KAMPÜSTE AT VAR-“ATLARLA DEĞİŞİM”-YILMAZ PARLAR

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

KAMPÜSTE AT VAR!



19 Eylül sabahı Nişantaşı'inda her şey normaldi . Maçka Yokuşu’ndan inen 750 kg’lık, boylu poslu, heybetli mi heybetli, yakışıklı at haricinde. Adı Padişah olan bu centilmenin burada ne işi vardı?

Atların insanlara yol gösteren, rehberlik eden becerisini artık iş dünyası kabul etmiş ve Atla Gelişelim uluslararası PMI (Projeciler Derneği) zirvesine davet edilmişti. Yerli, yabancı konuşmacılarla yapılacak olan zirvede İlginay atların değişim döneminde insanlara desteğini anlatmak, Padişah’da anlatılanları uygulamalı göstermek için buradaydı.

Padişah Sabahın erken Saatinde Şekerpınar Atlı Bey Binicilik' den yola çıktı ve 08:30 de İTÜ Maçka Kampüsü'nün Önündeydi. Araç biraz yukardaydı. Onun sakin yapısına güvendik ve yürüyerek indirmek istedik. Padişah'ı arabadan indirdik, çevreye şöyle bir baktı. Beraberce sakince inmeye başladık. Öğrencilerin cep telefonlarıyla yaptıkları özçekimleri arasından okul bahçesine girdik. 


Peki Padişah okul bahçesindeki 10 basamağı nasıl Çıkacaktı?

Bahçede bir gün önce TJK' dan Ercan Usta ve ekibi ile beraber her şeyi hazırladık. 10 basamağın üstüne su kontrası malzemeden muazzam sağlam bir rampa imal edildi. Ercan Usta buradan bir tırın bile çıkabileceğini söyledi. Saman balyalarıyla Padişah'ın uygulama yapacağı alanı dekore ettik. Zemine talaş döktük.
Yapılan bu hazırlık sayesinde padişah toynaklarını kaymasını engelleyecek olan çıtalardan destek alarak zarifçe çıkıyor rampayı. Saman balyalarıyla çevrelenmiş zeminine talaş döşenmiş olan geçici malikanesine yerleşiyor. Keyfi fevkalade yerinde.

Pencereden atın geldiğini gören Zeynep Hoca koşarak geliyor. Atla Gelişelim'in zirvede konuk olduğunu, atlarla değişimi anlatacağımızı ve gönüllülerle uygulama yapacağımızı anlatıyoruz. 3. Sınıf öğrencisi Deniz ile beraber bir uygulama yapıyor. Zeynep Hoca yeniliklere ne kadar açık olduğunu Deniz ise önyargılarını görüyor bu uygulamada.

Yemekhaneye giden noktadayız ve bulunduğumuz noktada trafik yoğun. Gelip geçen herkes şaşkınlığını gizleyemiyor, Padişahın heybetli görüntüsü ile sakin yapısı arasındaki tezatı şaşkınlıkla seyrediyor, gelip bizlerle tanışıyor ve Padişah’la fotoğraf çekiliyor. Atların faydalarını öğreniyor. Genelde at tecrübesi olmayan bu kişiler büyüleniyor adeta…

Birazdan zirve katılımcısı İrem geliyor. Öğrenciyken burs alarak gittiği Polonya'da 2 hafta boyunca bir at çiftliğinde çalıştığını, ne kadar keyif aldığını gözleri parlayarak anlatıyor. İş değiştirme sürecinde olduğu için kafası karışık. Sezgilerini dinlemek için Padişah’la konuş diyorum. Sarılıyor Padişah’a ve sessiz sohbetine başlıyor. Birkaç dakika sonra kararıyla ilgili sezgilerinden gelen net sesi anlatıyor mutlulukla. Padişah İrem’e kendi sezgilerinin sesini duymaya yardım ettiği için seviniyoruz.

İşletme mühendisliği öğrencisi 6 kişilik bir delikanlı grup geliyor. Hiçbiri de ata yaklaşmamış. Onlarla liderlik tarzlarını görecekleri aktiviteleri yapıyoruz. Gençlerden birisi Padişah ile yaptığı çalışmadan sonra geri bildirimini veriyor. Bu konuşmalardan karşı tarafın kendisi hakkında hep olumsuz fikri olduğu düşüncesini fark ediyoruz. Kızlarında kendisinden hoşlanmadığını düşünme yanılgısında olduğuna bağlıyoruz. Yarasını deşiyoruz adeta ancak önemli bir şey fark ettiğini ve bunu hayata dair önemli bir ders verdiğini söylüyor.
İlginay, kampüsün 300 kişilik Jüpiter salonunda “Atlarla Değişim” sunumunu yapıyor ve akabinde gelen soruları yanıtlıyor. Sunum sonrasında izleyiciler kocaman grup halinde atın yanına gelerek, uygulamalar yapıyorlar.  
Yoğun geçen bir günün sonunda yüzlerce öğrenci ve iş insanına bir atla beraber dokunmanın, onlara bambaşka bir bakış açısı kazandırmanın mutluluğuyla kampüsle vedalaşıyoruz. Padişah aynı nezaketli yürüyüşüyle rampayı iniyor, zarifçe arabasına biniyor ve arkasından el sallıyoruz.  



yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar