Gaziantep Dünyanın Aağız Tadıdır-Yılmaz Parlar

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES


Gaziantep Dünyanın Ağız Tadıdır


Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda, GAGEV bünyesinde, Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 12-15 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Gastronomi Festivali açılış konuşmasında “Gaziantep hem tatlısıyla hem acısıyla, tüm dünyanın ağız tadıdır.” dedi





Festival Hasat açılışın ardından kortej yürüyüşüyle devam etdi. Dünya’nın birçok yerinden ve UNESCO Şehirlerinden Ünlü ve Yıldızlı Şeflerin, Gurme ve Yemek Yazarlarının, Sektör Profesyonellerinde katıldığı kortejde bando eşiliğinde çok çeşitli kukla, jonglör, illüzyon, cambaz vs, halk dansları gösterileri, yer aldı. 





Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri ve vatandaşların katıldığı kortej farkındalık yaratan çok renkli bir etkinlik oldu.

Kortej sonrası, Gaziantep'in, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olması hedefi ile gerçekleştirilen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali “Festival parkında” açılış konuşmalarıyla devam etdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Festival Parkı'nda düzenlenen açılış konuşmasında, Gaziantep'in bir medeniyet şehri olarak binlerce yıllık kültürüyle, turizmiyle ve tarihiyle insanlığa çok büyük miraslar bıraktığını söyledi.






Bakan Gül, "Gaziantep her alanda olduğu gibi gastronomi alanında da dünyanın damak tadına dokunarak lezzet öncülüğünü gerçekleştirmiştir. Gaziantep, Mezopotamya'da tüm kültürlerin ve medeniyetlerin birçok özelliğini barındırmış ve korumuştur. Bugün dünyanın birçok yerinde Gaziantep, ülkemizi en güzel şekilde tanıtmaktadır. Sanayisiyle, istihdamıyla ve yine gastronomi alanında da Gaziantep, Türkiye'nin marka değerini artıran örnek bir şehirdir. Hem tatlısıyla hem acısıyla Gaziantep tüm dünyanın ağız tadıdır. Tıpkı hayat gibi acı da var, tatlı da var. Ama biz Türk'ü, Kürd'ü ve Alevi'siyle acıyı da yerken, tatlı da yerken soframızdan lezzet alırız. Bizim soframız işte böyle bir sofradır. Birlik, kardeşlik iyi olursa yediğimiz lezzetler daha da güzelleşir. Umut ediyorum ki insanlık farklılıkları zenginlik olarak görerek bir arada daha güçlü bir şekilde yaşar."ifadelerinde bulundu.


Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep sanayisinin önemli bir kısmının gıdaya dayalı olduğunu ve bu festival sayesinde kentteki üretimlerin marka değerinin artırılacağını bildirdi.





Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in insanının mert, sofrasının ise cömert olan şehir olduğunu sğyledi. Başkan Şahin  "Bizim soframız gönül sofrasıdır. Gönlü zenginlerin sofrasıdır. Bizim soframız Halil İbrahim sofrasıdır. Bizim soframızda toprağın bereketi vardır." Dedi.  





Sponsorlardan TÜRSAB Yönetim kurul Başkanı Firuz Bağlıkaya, gastronomi turizmine olan desteğinin devam edeceğini, festivalin ülkemiz açısından çok değerli bir organizasyon olduğunu açıkladı.






TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Gaziantep’i özel kılan mutfak kültürü, sahip olduğu tarihi birikimden süzülerek geliyor. Yüzlerce eşsiz lezzetin dışında sahip olduğu 17 coğrafi işaretli ürün ile Gaziantep mutfağı, çok büyük bir öneme sahip. Bu özellikleriyle de UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Gaziantep, ülkemize çok büyük bir gurur yaşattı. Bu başarıların devamı için Gaziantep şehrinin tanıtım faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürülmesi gerekiyor. Doğu Akdeniz Lezzet Turu kapsamında bizler de ilk tanıtım gezimizi gerçekleştirdik. Festivale destek vermekten onur duyuyoruz. TÜRSAB olarak gastronomi turizmi, en önem verdiğimiz konuların başında geliyor”  şeklinde gastronomi festivalin önemini vurguladı. 


Konuşmalar sonrası konserlerle festival devam etdi


yilmazparlar@yahoo.com


Yorumlar