Türkmenistan, Uluslararası Tarafsızlık Günü’nü kutluyor-Yılmaz Parlar

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

Türkmenistan, Uluslararası Tarafsızlık Günü’nü kutluyor

12 Aralık 1995 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından daimi tarafsızlık statüsüne kavuşan ve 2015 senesinde bu tarafsızlık statüsünün tekrar BM Genel Kurulu tarafından 2‘nci defa onaylanan Türkmenistan’da, uluslararası seviyesine taşınan Uluslararası Tarafsızlık Günü’nü kutluyor. Şubat 2017’de BM Genel Kurulu, Türkmenistan’ın önerisiyle 12 Aralık gününü Uluslararası Tarafsızlık Günü olarak ilan etti. Bundan böyle, tüm dünya Türkmenistan’ın Tarafsızlık Bayramı’nı  Uluslararası Tarafsızlık Günü olarak birlikte kutlayacak.

Uluslararası statüsündeki Tarafsızlık Günü dolayısıyla başkent Aşkabat’ta bir dizi etkinlikler düzenleniyor. Çeşitli konferanslar, seminerler ve kültürel etkinlikler organize ediliyor. Bugün başkent Aşkabat’taki Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde ‘Uluslararası İlişkilerde Tarafsızlık Politikası ve Önleyici Diplomasi: Türkmenistan'ın Deneyimi ve Önemi’ konulu Uluslararası Konferans düzenlendi. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa, Türkmenistan Devlet Başkanı kutlama mesajı gönderdi. Türkmen Lider mesajında, Bağımsız ve Tarafsız Türkmenistan tarafından başlatılan uluslararası girişimlerin, BM’ye üye tüm ülkeler ile işbirliğine büyük değer verdiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

Etkinlikte daha sonra BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı ve BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Natalia German söz aldı. BM Özel Temsilcisi, BM Genel Sekreteri Antoniu Guterres’i de temsil ettiği kaydederek, onun adından Türkmenistan’ın Uluslararası Tarafsızlık Günü’nü kutladı. 10 yıl önce Aşkabat’ta Orta Asya için Önleyici Diplomasi Merkezi’nin açıldığına dikkat çeken Natalia German, Türkmenistan’ın yürüttüğü tarafsızlık politikası kapsamında önleyici diplomasi unsurlarının genişletildiğini kaydederek, Türkmenistan’ın dünya barışı ve istikrarı için kilit bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkmenistan’ın dünya barışı, istikrarı ve sürdürülebilir kalkınma için bir dizi uluslararası girişimlerde bulunduğunu ifade eden German, terörizm, aşırıcılık ve diğer suç unsurlarının ortadan kaldırılması için de Türkmenistan’ın katkılarının büyük olduğunu belirtti. Bu sene BM Genel Sekreteri’nin Aşkabat ziyareti kapsamında Orta Asya ülkelerinin katılımıyla terörizme karşı mücadelenin güçlendirilmesi yönünde uluslararası konferansın düzenlendiğine dikkat çeken BM yetkilisi, bu konferans sonucunda kabul edilen Aşkabat Deklarasyonu’nun bu alandaki mücadele için önemli olduğuna dikkat çekti.

Konferansa katılan Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ise konuşmasında, Türkmenistan’ın uluslararası girişimlerini desteklediklerini kaydetti. Özbekistan ile Türkmenistan münasebetlerinin stratejik işbirliği seviyesinde devam ettiğini kaydeden Kamilov, bağımsızlığına kavuşan eski SSCB ülkelerinin ilk yıllarda kendi modelini oluşturma gayreti içerisine girdiğini, Türkmenistan’ın ise BM Genel Kurulu’na başvurarak, tarafsızlık statüsünü kazandığını belirtti. Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsü kapsamında yürüttüğü politikayı desteklediklerini kaydeden Özbek Dışişleri Bakanı, dünya barışı, istikrarı ve güvenliği için uluslararası toplumun yanında olacaklarını ifade etti.

Daha sonra konferansta söz hakkı alan katılımcılar, Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsü kapsamında yürüttüğü dış politikasına destek verdiklerini kaydederek, Türkmenistan’ın kendi bölgesinde uluslararası işbirliği adına birçok projelere imza attığını ve birçoğuna ise öncülük ettiğini kaydetti. Türkmenistan’ın özellikle enerji ve ulaştırma alanındaki uluslararası projelerinin öneminden bahsedildi. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinin bölge istikrarı için önemli olduğu kaydedildi.

yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar