DAHA AZ YOKSULLUK, DAHA FAZLA REFAH-YILMAZ PARLAR

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

DAHA AZ YOKSULLUK, DAHA FAZLA REFAH
Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah" temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'nde önemli verilen mesajlardan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Ulaştırma, Telekomünikasyon ve Bilişim Panelinin  açılış konuşmasıydı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya ticaretinin daralma trendine ve Orta Doğu coğrafyasındaki  olumsuzluklara rağmen, ülkemiz miktar bazında ihracatını ve dünya dış ticaretinden aldığı payı arttırmaya devam ediyor"değerlendirmesiyle yaptığı konuşmada, dünyada yaklaşık 795 milyon insanın yetersiz beslendiğini, Dünyada her 9 kişiden 1'inin akşamları yatağına aç gittiğini belirt..
"Peygamberimiz Hz. Muhammed 'Komşusu açken tok yatan kimse bizden değildir' demiştir. Bu anlamda, 'Daha az yoksulluk, daha fazla refah' temasının, 6. Boğaziçi Zirvesi'ne anlam kattığını düşünüyorum" dedi.
Ekonomik büyümenin özellikle gelişmekte olan ekonomiler için büyük önem arz ettiğini, sürdürülebilir olmasının da bir o kadar önemli olduğunu, ekonomik kalkınmayla ilgili parametrelerin de önem kazandığını , yoksulluğun minimize edilmesine yönelik çalışmaların, refahı arttırıcı önlemlerin, uzun vadede, ekonomik büyümeyi desteklediğine dikkat çekti.
Mehmet Büyükekşi, OECD'nin bir raporuna göre OECD ülkelerinin birçoğunda zengin ve fakir arasındaki gelir farkının son 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu, OECD ülkelerinde nüfusun en zengin yüzde 10'luk kesiminin, nüfusun en fakir yüzde 10'luk kesiminden 9,5 kat daha fazla kazandığını ifade eden Büyükekşi, bu oranın 1980'lerde 7 kat olduğunu hatırlattı.


 Büyükekşi,  "2,15 doların altında satın alma gücüne sahip fert sayısı 2002 yılında nüfusun yüzde 3'lük kısmını teşkil ederken son açıklanan değerler yüzde 0 dolaylarında seyrediyor. 4,3 doların altında satın alma gücüne sahip bireyler 2002 yılında nüfusun yüzde 30,3'ünü teşkil ederken, bu oran son verilerde yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşti." Ayrıca inovasyonla ilgili “Aynı zamanda refahın da inovasyonu teşvik edeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda TİM olarak inovasyon konusunda önemli etkinliklere imza atıyoruz. Geçen hafta, dördüncüsünü  gerçekleştirdiğimiz  Türkiye İnovasyon Haftası'na 50 bine yakın kişi katıldı. İnovasyon konusunda önemli atılımlar gerçekleştiriyoruz."dedi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'ne katıldı. Yıldırım BM hakkında “ Birleşmiş Milletlerin yapısında bir adaletsizlik var. Adaletsizliğin olduğu yerde, adalet beklenmez. Eğer adil paylaşım olsa o zaman savaşlar olmaz, kavga olmaz, insanlar kardeşliklerini daha da artırırlar. O yüzden dünyanın, dünyanın 196 ülkesi var. Bu 196 ülkenin Birleşmiş Milletler şemsiyesinde bir araya geliniyor, küresel sorunlar konuşuluyor. İnsanlığın, dünyanın çeşitli problemlerine çözüm üretilmeye çalışılıyor. Bu organizasyondan beklenen dünyanın hiç bir köşesinde bir huzursuzluk, karışıklık olmaması ve insanların kardeşlik içinde barış içinde yaşaması, terörün dünyanın başına bela olmamasını sağlaması beklenir. Ama böyle olmuyor. Neden olmuyor? Çünkü bu Birleşmiş Milletlerin yapısında bir adaletsizlik var. Adaletsizliğin olduğu yerde, adalet beklenmez. Bir ülke terörü artık devlet politikası haline getirebiliyor. Acımazsızca masum insanları, kendi vatandaşlarını katledebiliyor. Dünya buna seyirci kalıyor. Bu konu Birleşmiş Milletlere taşındığında beş biraderlerden biri ben karşıyım diyor bu işe ve bu katliama bütün dünya seyirci kalıyor. Sadece insanlar ölmüyor, insanlıkta ölüyor” dedi
3. Köprü, 3. Havalimanı, Marmaray gibi projeler ile bilgilendirmeler yaptı. Bakan Yıldırıma konuşmasının ardından Uluslararası İşbirliği Platformu İcra Kurulu Başkanı Cengiz Özgencil Yıldırım’a plaket takdim etti.
yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar