Sağ-Kal Dernek-Kanserle etkinlik-botanik park-Yılmaz Parlar

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

KANSERLE DANS

18 Eylül 2016 Pazar günü Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ev sahipliğinde Bakırköy Botanik Parkında İzmir'de faaliyet gösteren Sağ-Kal Derneğinin kurucu başkanı Opr. Dr. Cüneyt Tuğrul 'un başkanlığında, İstanbul'daki Kanser Dernekleri ve üyeleri tarafından duyarlılık ve farkındalık sağlayacak toplantı düzenlendi.


Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ünlü sinema oyuncusu Tarık Akan’a özel hazırladığı cenaze tören sonrası katılabildi. Yaptığı kısa konuşmasında toplumda öncelikle farkındalık yaratarak erken teşhisle verien mücadelenin riskleri azaltılacağının altını çizdi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kendi misyonu haricinde duyarlılık göstermesini takdirle karşıladğını ifade etdi.


Aralarında AKUT, TEMA, Kanserle Dans, Pembe Hanim Kanser Derneği, Türkiye Omurilik  felçlileri derneği gibi tanınmış kuruluşların da olduğu toplam 50 sivil toplum örgütü standlarını kurarak kendi misyonlarının yanında meme kanseri için destek verdiler.

Etkinlik sivil toplum kuruluşlarını tek amaç için birleştirici özelliği bakımından da Türkiye’de bir başka ilke daha imza atımış oldu.

Türkiye’nin en büyük açık hava diskosunun kurulduğu, Botanik Park’ta dans müziğinin ünlü ismi Bedük ve Safa Zakir konseriyle kanser hastalara moral ve motivasyon desteği verdi.

Sağlık Meslek Mensupları, Hastalar, Hasta Yakınları, Dernekler, Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları tek amaç için çalışırken, doktorlar hastalara bilgilendirme sağladı.
Sivil toplum kuruluşları alandaki gençlere projelerini tanıtdı.
Kanser Dernekleri ve üyeleri bu duyarlılık ve farkındalık sağlayan, Safa Zakir ve Bedük’ün sahne aldığı, konserde hem eğlendi hem de moral buldu.
Sağ-Kal Derneğinin kurucu başkanı Opr. Dr. Cüneyt Tuğrul'dan bilgilee göre;  “Meme kanseri tanısı konulan, tedavi süresince ve tedavisi tamamlanmış olan kadınların psiko-sosyal travmalarını giderebilmek amacıyla kurulan Sağ-Kal Derneği Umut Atölyesi bir destek-hızlı toparlanma merkezi oluşturmaktır. Bu merkezde bir araya gelen ortak paydaya sahip kadınlarımız birbirleriyle kurdukları iletişim sayesinde bu hastalıkta yalnız olmadıklarını hissedecektir. Çoğunluğu daha önce bu hastalıkla karşılaşmış olan, umut atölyesinde gönüllü hizmet veren kanseri yenmiş güçlü kadın örnekleriyle birliktelikleri sayesinde kendilerine ve hastalığın anlatılabilirliğine olan inançları artacaktır.
Kanser hastası kadınlarımız bir arada çeşitli kurslarla kendilerini meşgul etmeleri sayesinde hem sürekli olarak hastalığa odaklanmalarından sıyrılacaklar, hem de geçmiş alışkanlıklarını da değiştirip kendi öz güvenlerini ve umutlarını arttırarak hastalıklarıyla daha iyi başa çıkar hale geleceklerdir. Örneğin; kimi kanser hastası bir kadın alacağı resim kursunda tuale attığı her fırça darbesinde, belki çevresinden bile sakladığı hastalığını paylaşacak ve onu somutlaştırarak kabullenişini sağlayacak, kimi ise geçmişiyle yüzleşip kendini değiştirmenin ilk adımlarını atacaktır, böylece kendisini rehabilite edecektir. Sanatla uğraşırken ruh dünyası genişleyen kadın, bugüne kadar yaşamadığı duyguları ve güzellikleri fark edecek ve bakış açısı değiştirecek. Yani önce kendisini seven yeni bir kimlik kazanacaktır.“dedi.
Çeşitli derneklerin aynı çatı altında buluşması hakkında sorumuza Dr. Cüneyt Tuğrul “Umut Atölyesi çatısı altında Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte hareket edecekleri bir ortam yaratmak için ayrı bir birim oluşturmakta amaçlarımızdan biridir. Umut atölyesi kapsamında ayrıca kadınların Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışarak düzenleyecekleri etkinliklerde topluma faydalı bir birey olmanın önemini fark etmeleri ve kendine güvenlerinin artması sağlanacaktır. Bu kişilerde yine Umut Atölyelerinin gelecekteki gönüllüleri olmaları doğrultusunda teşvik edileceklerdir.“ Cevabını alıyoruz.




Yine kısa söyleşi yaptığımız, Kanserle Dans Derneği eski Başkan Dr. Deniz Öner’den döneminde Denizlli 2440 Bölge Rötary Kulübü ile farkındalık yaptıkları Meme Bağırsak kanserleri ile uzun soluklu etkinlikleri dile getiriken, Yeni Başkan Esra Çokçetin’de farkındalığa dikkat çekdi. Erken teşhisin öneminden bahsetdi. 60’a yakın üyeleri Dünyaca ünlü uzman doktorlardan çeşitli bilgiler aldığını her türlü mutlu olabilecek eğlenceli etkinliklerini, terapilerini, hasta yakınlarına bilinçli tedaviye yardımcı olacağı hususları öğretmekden, üyelerin çeşitli derneklerde faliyet göstererek fayda sağlıyan kişilikler yarattığına kadar bitmez ucu açık hizmetlerini sıraladı.

yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar