İTO 30. MECLİS TOPLANTISI-YILMAZ PARLAR

ÖZGÜR GÜRSES ÖZGÜR GÜRSES

 İTO 30. MECLİS TOPLANTISI
İstanbul Meclis Toplantısı Ağustos ayı toplantısı 13 Ağustos 2015 Perşembe günü İTO Konferans salonunda gerçekleşti.


İTO İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekip Avdagiç toplantıyı açarak gündem ve alınan kararlar okunması ardından Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ı kürsüye davet etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar yaptığı konuşmada
"Parlamentoda çok farklı bir tablo çıktı. Herkes bugün iktidara ortak olabilir. Herkes elini taşın altına koyacak. Çünkü çıktınız, vilayet vilayet gezerek bu millete söz verdiniz"
  "Sakın ha kaçmayın. Taşın altına elinizi koyun, iktidara ortak olun ve bu işin içine girin. İhtiraslarınızdan vazgeçin, Meclis çatısı altında toplanın"
  "Bu millete ve vatana kimsenin vakit kaybettirme lüksü yok"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Parlamentoda çok farklı bir tablo çıktı. Herkes bugün iktidara ortak olabilir. Herkes elini taşın altına koyacak. Çünkü çıktınız, vilayet vilayet gezerek bu millete söz verdiniz. Sakın ha kaçmayın. Taşın altına elinizi koyun, iktidara ortak olun ve bu işin içine girin" dedi.
İTO Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Çağlar, seçimlerin demokrasi sınavları olduğunu ve Türkiye'nin bu sınavı da geride bırakarak, milletin yeni bir Meclis tablosu takdir ettiğini söyledi.
Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu, Türkiye ekonomisinin de sarsıntılara dayanıklı yapısal dirence sahip bulunduğunu vurgulayan Çağlar, dün olduğu gibi bugün de Türkiye ekonomisinin ana damarını bu salonda temsil edilen iş dünyasının oluşturduğunu ifade etti.
Kendileri için asıl meselenin, esas gündem Maddesinin "ekonomi" olduğunun altını çizen Çağlar, ekonomiye odaklanmak gerektiğini ve ekonominin en büyük uzlaştırıcı güç olduğuna işaret etti.
Siyasetçilere bir mesajları olduğunu açıklayan Çağlar, şunları kaydetti:
"Hepinizin bugün iktidar olabilme şansı var. Parlamentoda çok farklı bir tablo çıktı. Herkes bugün iktidara ortak olabilir. Herkes elini taşın altına koyacak. Çünkü çıktınız, vilayet vilayet gezerek bu millete söz verdiniz. Dediniz ki, 'Bizi getirin, biz şunu da yapacağız.' Sakın ha kaçmayın. Taşın altına elinizi koyun, iktidara ortak olun ve bu işin içine girin.
Çünkü vaatleriniz var. İhtiraslarınızdan vazgeçin, Meclis çatısı altında toplanın. Çünkü güven, istikrar, büyüme, uluslararası itibar, yatırım ve rekabet gücümüz devam etsin. Bu millete ve vatana kimsenin vakit kaybettirme lüksü yok. Biz İTO olarak gerektiği yerde gerekli şekilde ikazlarda bulunuruz."
Türkiye ekonomisinin gücü ve istikrarıyla ilgili yurt dışında çok olumlu bir algı olduğunu belirten Çağlar, bunu katıldığı toplantılarda net biçimde gördüğünü dile getirdi.
Çağlar, Türkiye'nin, disiplinli maliye politikası, istikrarlı büyümesi ve güçlü finans ve bankacılık sisteminin dikkatle izlendiğini vurgulayarak, "Yabancı yatırımcı da bunu görüyor ve ülkeye gelip yatırım yapıyor. İşte biz bu nedenle iş dünyası olarak, istikrar ve güven ikliminin korunmasını istiyoruz" diye konuştu.
- "Dünyada ekonomik pasta yeniden bölüşülüyor"
İbrahim Çağlar, 2015 yılı 1. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, yüzde 2,3 büyümeyle beklentilerin üzerine çıkıldığını ve bu rakamı oldukça önemsediğini söyledi.
Her şeyden önce bu rakamın dışarıda belirsizliklerin arttığı, içeride ise 14 aylık bir seçim maratonunun yaşandığı süreçte elde edildiğinin altını çizen Çağlar, şunları kaydetti:
"ABD, istikrarlı bir ekonomiye kavuştuğunu teyit edemiyor. Bu nedenle Fed (ABD Merkez Bankası), herAy faiz artışına ilişkin kararı yeniden yorumluyor. Şu anda ABD'deki faiz artışı eylülden önce gözükmüyor. Avro Bölgesi sürdürülebilir şekilde büyümeye çalışırken, Yunanistan'ın iflas senaryolarıyla da boğuşuyor. Gelişmekte olan piyasalar en çok dünyada güçlenen doların getirdiği kur oynaklığıyla baş etmeye çalışıyor."
Kurda yaşanan hareketlenmenin dış ticareti olumsuz etkilediğini vurgulayan Çağlar, iç taleple bu açığı kapattıklarını dile getirdi.
Çağlar, dünyada ekonomik pastanın yeniden bölüşüldüğünü ifade ederek, oyunun kurallarının yeniden yazıldığını aktardı.
Bu tablo içinde üst üste 22 çeyrektir büyüdükleri gibi gelecek süreçte de kesintisiz üretmeye ve büyümeye devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, kamu-özel sektör ortaklığında dünyada en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
Konuşmasında İTO Ödül Törenine de değinen Çağlar, ilk ödül törenlerinde olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da prestiji yüksek ödüller vermeye devam etmek ve her yıl ödüllerin kimlere verileceğinin merakla beklendiği bir töreni geleneksel hale getirmek istediklerini söyledi.
"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın törende söylediği şu sözleri gururla dinledik" diyen Çağlar, "İTO, bu şehirle birlikte ülkemizin de adeta hafızası gibidir. Bugün Türkiye'nin ve İstanbul'un sahip olduğu ekonomik zenginliklerde, hiç kuşkusuz, İTO'nun ve onun değerli üyelerin büyük payı vardır. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza bir kez daha teşekkür ederek ödül kazanan herkesi bir kez daha kutluyorum" ifadelerini kullandı.
Geçen cuma günü İstanbul Shopping Fest'in beşinci açılışını yaptıklarını anımsatan Çağlar, buradaki ilk hedeflerinin, festivali tüm şehre yaymak, ikinci olarak ise bu işi küresel noktada ileriye taşımak olduğunu aktardı.
- "Ticari Faaliyet Endeksi'nde ağustosta üretimde artış bekleniyor"
İbrahim Çağlar, İTO'nun "81 Meslek Komitesi"nden aldıkları bilgiler neticesinde "Ticari Faaliyet Endeksi"nin son rakamlarını açıklayarak, buradaki eşiğin 50 olduğunu söyledi.
Bu rakam ne kadar yukarıdaysa beklentilerin de o kadar iyi durumda olduğu anlamını taşıdığını vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti:
"Buna göre endeks, üretim alanında haziranda 49,7, ağustosta 50,6... Yani ağustosta artış bekliyoruz. Ticaret alanında haziranda 45,5, ağustosta 47,9, ayrıca hizmet alanında haziranda 53,3, ağustosta 57,8 iken Genel Ticari Faaliyet Endeksimiz de haziranda 47,2, ağustosta 50,3 oldu. Rakamlarda önemli bir yükseliş görülüyor. Beklentilerdeki iyileşme, mevsim etkisi ve ekonomiye olan güvenin artışıyla birlikte ilerliyor."
Komitelerden gelen taleplere ilişkin son bir aylık rakamları da paylaşan Çağlar, mayıs ayında Meclis toplantısından bugüne kadar 3 Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirdiklerini, söz konusu toplantılarda Meslek Komitelerinden gelen 17 talebin 14'üne olumlu cevap verildiğini açıkladı.
Çağlar, ramazan süresince iftarlar ve sahur programlarında daha sık bir araya gelip, yardımlaşma ihtiyacıni daha çok gündemde tutmak için çaba sarf edeceklerini de sözlerine ekledi.
Daha sonra Meclis üyeleri kendi komiteleri hakkında konuştular.


Mehmet akif özyurt Grup No 60 tekım tezgahları ve otomasyon



Kemal Yamankaradeniz  Grup No 28 işletme destek hizmetleri



Serdar keskin grup no 25 Gümrük müşavirliği



Sultan Selim Şimşek



Sait Kılıç Grup No 75 Posta ve Depoloma



Erhan Erken Grup No 32 basım yayım



Mustafa  Yıldırım Grup No 23 Yolcu taşımacılığı ve seyahat acenteleri



Kazim Ekinci Grup No 58 Metal ürünleri ve mutfak ekipmanları

yilmazparlar@yahoo.com



Yorumlar